Aratron Academy Aratron Academy

Fördjupa dina kunskaper om linjärsystem, transmissioner och motorer till applikationer

Välkommen till Aratron Academy. Här delar vi med oss av vår kunskap i form av whitepapers och guider om linjärsystem, transmissioner, motorer, aktuella ämnen och annat vi tror kan vara av intresse. Vi är experter på kundanpassade lösningar inom mekanik och elektronik. Kontakta oss med din utmaning

När ska man välja en linjärskena med rullager?

För att välja det optimala linjärlagret för en applikation behöver vissa parametrar övervägas, så som exempelvis belastning, dynamiska krafter, precision och miljö. Vilka krav har jag när det gäller parallellitet, tolerans, precisionsnoggrannhet och livslängd? Linjärskenor med rullager är den skena som klarar dåliga toleranser och tuffa förhållanden allra bäst.
Läs mer i vårt whitepaper.

Säkerställ kuggremspositionen med rätt gavelplacering

I en kuggremsdrift, med remmar som inte är självstyrande, är gavlar på hjulet nödvändigt för att hålla remmen i rätt position. Skulle kuggremmen klättra av hjulet under drift förloras kraftöverföringen, vilket medför driftstopp och i värsta fall skador i en applikation. Rätt montage och rätt gavelvinklar är även viktigt för att undvika slitage och skador på remmen.

 

Roba-Stop-Stage

Dubbel säkerhet med redundans

Ibland krävs det extra kontroll av kraften vid en inbromsning – inte minst när det gäller applikationer där det riskerar att bli skador på personer eller konstruktioner vid en alltför kraftig inbromsning.
Med en broms som erbjuder redundanssäkerhet, utan att dubbla bromsmomentet, får man en kontrollerad, mjuk inbromsning med betydligt mindre påfrestning på maskinkonstruktionen.
I detta whitepaper beskriver vi detta närmare.

Säkerhet vid höga hastigheter

I takt med att hastigheterna ökar i industriella testmiljöer ställs det allt högre krav på kopplingar och momentbegränsare. I den här guiden går vi igenom några saker att tänka på för att få så exakta mätresultat som möjligt och samtidigt skydda mätflänsar och utrustning från haveri.

Diagnostisera din kuggremdrift

För att nå maximal livslängd och tillförlitlighet i en kuggremdrift krävs mer än att bara välja rätt kuggrem och kuggremhjul. Alla ingående komponenter i systemet behöver anpassas och justeras till varandra, annars riskerar lösningen att slitas eller till och med haverera i förtid. Genom att analysera remmens skador kan orsaken till en förslitning snabbt identifieras. Här går vi igenom diagnoser och åtgärder.

Två vägar till en rörelse

Två vägar till en rörelse

Kulskruv och ledarskruv används i en lösning för att omvandla en rotationsrörelse till en linjär rörelse. Men till vilken applikation är kulskruven mer lämpad än ledarskruven? Och vad passar bäst vid riktigt höga laster? Här reder vi ut begreppen hur du väljer mellan kulskruv och ledarskruv.

Hantering av gasfjädrar

Hantering av gasfjädrar

Gasfjädrar används i allt från möbler till fordonstillverkning. Har du en gasfjäder till din applikation med för högt tryck? Det kan du enkelt åtgärda själv med hjälp av vår enkla steg för steg-guide. Vi tittar även kort på montering och förvaring av gasfjädrar för bästa resultat.