Aratron Academy Aratron Academy

Fördjupa dina kunskaper om linjärsystem, transmissioner och motorer till applikationer

Välkommen till Aratron Academy. Här delar vi med oss av vår kunskap i form av whitepapers och guider om linjärsystem, transmissioner, motorer, aktuella ämnen och annat vi tror kan vara av intresse. Vi är experter på kundanpassade lösningar inom mekanik och elektronik. Kontakta oss med din utmaning

Självkompensering

En felinställning i ett linjärt system är en av huvudorsakerna till överbelastning av skenan – en faktor som i slutändan även förkortar lösningens livslängd. Vilka alternativ finns för att kompensera vid en felinställning? Här tittar vi igenom ett par smarta lösningar!

WP Skenstyrning

Rätt skenstyrning vid tuff miljö

För applikationer där din skenstyrning utsätts för tuffa omständigheter, som t ex vätska, extrem värme eller kemikalier, kan vi med rätt produkt- och materialval från start undvika problem som exempelvis rost, oxidering eller korrosion. Här går vi igenom lösningar och val som minimerar problemen – och ger applikationen optimal funktion och livslängd.

Montage och förspänning av din kuggremdrift

Att utföra rätt montage vid installationen av en kuggremdrift och se till att förspänningen av remmen är korrekt, är en förutsättning för att erhålla en optimal drift utan onödigt slitage. I detta whitepaper går vi igenom enkla steg för att göra rätt från start – och öka livslängden för driften.

Elektromagnetiska linjärbromsar

Elmotorer i industriella tillämpningar blir allt vanligare, där man ersätter de hydrauliska eller pneumatiska systemen med elektriska drivsystem. Nu ökar behovet av pålitliga säkerhetsbromsar anpassade för dessa system. De första elektromagnetiska säkerhetsbromsarna för linjära rörelser som erbjuder ett felsäkert system med höga hållkrafter, dynamisk inbromsning och korta omkopplingstider är nu ute på marknaden.

Handling and using of timing belt

In this whitepaper you will find valuable information and instructions on handling, storage and use of your BRECO® and BRECOFLEX® timing belts. Also read the important guide and the recommendations for pre-tension settings from BRECO®.

Rätt kuggremsbeläggning

Nya beläggningar till kuggremmar utvecklas succesivt för att ytterligare öka användningsmöjligheterna och driftoptimeringen vid remdrift. För transportremmar i polyuretan (BRECO) är nu tre nya beläggningar tillgängliga, alla med olika egenskaper och kvalifikationer för rätt friktion och beteende för godset; cellgummi, skumgummi samt livsmedelsgodkända Supergrip FDA blå.

Webinars

Missa inte vårens tekniska webinars inom säkerhetskopplingar och bromsar. Under tre tillfällen mellan februari och maj 2022, har du tillfälle att ta del av Mayr´s nyttiga webinar, som hålls på engelska och är helt kostnadsfria att delta i. För mer information om tider och ämnen, läs vidare i inbjudan.

Välkommen!

När ska man välja en linjärskena med rullager?

För att välja det optimala linjärlagret för en applikation behöver vissa parametrar övervägas, så som exempelvis belastning, dynamiska krafter, precision och miljö. Vilka krav har jag när det gäller parallellitet, tolerans, precisionsnoggrannhet och livslängd? Linjärskenor med rullager är den skena som klarar dåliga toleranser och tuffa förhållanden allra bäst.
Läs mer i vårt whitepaper.

Säkerställ kuggremspositionen med rätt gavelplacering

I en kuggremsdrift, med remmar som inte är självstyrande, är gavlar på hjulet nödvändigt för att hålla remmen i rätt position. Skulle kuggremmen klättra av hjulet under drift förloras kraftöverföringen, vilket medför driftstopp och i värsta fall skador i en applikation. Rätt montage och rätt gavelvinklar är även viktigt för att undvika slitage och skador på remmen.

 

Roba-Stop-Stage

Dubbel säkerhet med redundans

Ibland krävs det extra kontroll av kraften vid en inbromsning – inte minst när det gäller applikationer där det riskerar att bli skador på personer eller konstruktioner vid en alltför kraftig inbromsning.
Med en broms som erbjuder redundanssäkerhet, utan att dubbla bromsmomentet, får man en kontrollerad, mjuk inbromsning med betydligt mindre påfrestning på maskinkonstruktionen.
I detta whitepaper beskriver vi detta närmare.

Säkerhet vid höga hastigheter

I takt med att hastigheterna ökar i industriella testmiljöer ställs det allt högre krav på kopplingar och momentbegränsare. I den här guiden går vi igenom några saker att tänka på för att få så exakta mätresultat som möjligt och samtidigt skydda mätflänsar och utrustning från haveri.

Diagnostisera din kuggremdrift

För att nå maximal livslängd och tillförlitlighet i en kuggremdrift krävs mer än att bara välja rätt kuggrem och kuggremhjul. Alla ingående komponenter i systemet behöver anpassas och justeras till varandra, annars riskerar lösningen att slitas eller till och med haverera i förtid. Genom att analysera remmens skador kan orsaken till en förslitning snabbt identifieras. Här går vi igenom diagnoser och åtgärder.

Två vägar till en rörelse

Två vägar till en rörelse

Kulskruv och ledarskruv används i en lösning för att omvandla en rotationsrörelse till en linjär rörelse. Men till vilken applikation är kulskruven mer lämpad än ledarskruven? Och vad passar bäst vid riktigt höga laster? Här reder vi ut begreppen hur du väljer mellan kulskruv och ledarskruv.

Hantering av gasfjädrar

Hantering av gasfjädrar

Gasfjädrar används i allt från möbler till fordonstillverkning. Har du en gasfjäder till din applikation med för högt tryck? Det kan du enkelt åtgärda själv med hjälp av vår enkla steg för steg-guide. Vi tittar även kort på montering och förvaring av gasfjädrar för bästa resultat.