Senaste nytt
  • Tack Elin och Elias - våra Tekniksprångare!

    Fyra månader går fort! Stort tack till Elin och Elias, våra Tekniksprångspraktikanter, för ert fina arbete hos oss under er praktik!

  • Vi är stolt barnsupporter!

    Vi är stolt barnsupporter! Med såväl små som stora bidrag till barncancerfonden kan vi alla vara med och hjälpa till att förebygga och bekämpa cancer hos barn. Var med i kampen du också!

  • Linjärenheter HX från Hiwin

    HIWIN Mikrosystem sätter nya design- och kvalitetsstandarder för linjärenheter med kuggremsdrift, kulskruvsdrift eller linjärmotordrift.

27 November 2023 | Aratron

Miniatyrkulskruv i revolutionerande digitaliserad tandteknik!

Digitaliseringen slår igenom i en allt snabbare takt på de allra flesta områden. I branscher som fram tills för bara några år sedan krävde avancerat hantverksarbete och ansågs nästintill omöjliga att digitalisera eller automatisera, så som t ex tandteknik, har man idag nått stora framgångar med den digitala tekniken. Idag kan många av de avancerade tandtekniska momenten designas och bearbetas på en dator – en stor fördel inte minst för patienten.

Med digitalisering och miniatyrisering ställs det extraordinära dimensions- och kvalitetskrav även på de enklare designkomponenterna i en applikation, som även de måste uppfylla högsta krav. Ett bra exempel på detta är miniatyrversionen av den kallvalsade kulskruven Carry från Eichenberger – med 4 mm diameter och 1mm stigning – som revolutionerat vid digitaliserad framtagning av tandproteser.

För att skanna en partiell eller hel käke inför framtagning av en tandprotes, kan man idag använda en 5-axlig skanner med robotarm. Med miniatyrvarianten av kulskruven Carry positioneras skannern med bästa möjliga precision och flexibilitet. En full högkvalitetsscanning av käken kan utföras på mindre än en minut, vilket är en enorm skillnad för patienten jämfört med tidigare traditionella metoder. Programvaran för skannern beräknar hur den friska tanden eller tandraden tidigare sett ut och sänder digital data direkt till en fräsmaskin, som omgående kan starta framtagningen av en högkvalitativ, metallfri och exakt tandprotes.

Med miniatyrkulskruven Carry har Eichenberger utvecklat det avgörande designelementet för en högteknologisk applikation. Eichenberger har utvecklat och tillverkat skräddarsydda och innovativa kulskruvar sedan 1953.


Miniatyrkulskruven Carry ZYI från Eichenberger är imponerande liten – med ø 4mm och 1 mm stigning!