linjärenheter

Från små, precisa linjära enheter till stora industrisystem

Linjärenheter används till att förflytta och positionera föremål av olika slag med hjälp av skruvar, kuggremmar eller kuggstänger. Vårt stora utbud spänner från små, kompakta linjärenheter för extremt noggranna rörelser, lämpliga för inbyggnad i OEM-utrustningar såsom analysinstrument, mätinstrument och övriga mekatronikapparaturer, upp till stora portaler för hantering och internautomation.

Vilken typ av enhet du bör välja beror på hur applikationen ser ut; vi hjälper dig som kund att få rätt linjärenhet oavsett om det är en enkel, handvevad ställenhet för formatändring eller ett servodrivet x-y-z-system. Kontakta oss om du vill ha hjälp med att finna den rätta lösningen. Vi gör även en hel del beräkningar när det gäller hantering på körtider och belastningar, lämpliga motorval etc.

Vi erbjuder:

 • Små, kompakta linjärenheter med alltifrån enkla inställningar till extremt noggranna rörelser, lämpliga för inbyggnad i t.ex. analysinstrument, mätinstrument och mekatronikapparaturer.
 • Medelstora enheter för t.ex. enkla inställningar, pusherapplikationer eller där större precision krävs vid montering eller olika former av konturföljning/ytbeläggningar.
 • Större enheter med självbärande balkar, för olika former av materialförflyttning horisontellt eller vertikalt. Vi anpassar dem gärna för motor/växel av den typ ni önskar använda.
 • System för sammanbyggda rörelser i 2 eller 3 axlar, linje och ytportaler. AL/AP är ett system vi själva utvecklat under åren, som uppskattas för de anpassningsmöjligheter som finns i samband med att vi tillverkar dessa i vår verkstad. Snabba rörelser med låg ljudnivå och ett minimum av underhåll har gett oss många nöjda kunder.
 • Remdrivna

  Linjärenheter med kuggremsdrivning används för hanterings- och positioneringapplikationer med höga hastigheter och/eller långa slaglängder.

 • Kulskruvsdrivna

  Linjärenheter med kulskruvar används då kravet på positioneringsnoggrannhet och repeternoggrannhet är höga.

 • Ledarskruvsdrivna

  Linjärenheter med ledarskruv, som även kallas ställenheter, används främst vid intermittenta, långsamma rörelser. Typiska användningsområden är formatomställningar, fixturer och labbutrustning.

 • Kuggstångsenheter

  Ett flexibelt modulsystem med en serie kuggstångsenheter med integrerade kuggstänger och linjärlager. Linjärlager finns i två utföranden med antingen rullskenstyrning eller glidlagerstyrning som man kan kombinera ihop för att synkronisera rörelser med elektrisk, hydraulisk eller pneumatisk drivteknik beroende på det aktuella applikationsbehovet.